Hrvatska

Korisne informacije o Hrvatskoj...

Osnovne informacije

Valuta

Kuna (1 Kuna = 100 Lipa). Postoje kovanice od 1, 2, 5, 10, 20 i 50 Lipa, te 1, 2, 5 i 25 Kuna i novčanice od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 and 1,000 Kuna.

Strane valute se mogu promijeniti u bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima i u vecini turističkih agencija, hotela i kampova. Radno vrijeme banaka jest od 7 do 19 sati do ponedjeljka do petka. Subotom su banke otvorene do 13 sati. Neke banke u većim gradovima otvorene su i nedjeljom. Kreditne kartice: vecina hotela, restorana i trgovina primaju kreditne kartice (American Express, Diners Club, Eurocard/Mastercard, Visa, Sport Card International). Bankomati su također sveprisutni.

Električna struja

220V, 50Hz

Voda

Voda iz slavine je pitka u cijeloj Hrvatskoj.

Pozivni broj za Hrvatsku

+385

Vremenska zona

GMT plus jedan sat zimi i GMT plus dva sata ljeti

Putne isprave

Putovnica ili drugi međunarodno priznati identifikacijski dokument. Turisti smiju ostati u Hrvatskoj do tri mjeseca.

Za više informacija: Ministarstvo Vanjskih Poslova Republike Hrvatske

Carinske odredbe

Carinske odrebe Republike Hrvatske usklađene su sa standardima zemalja Europske unije. Strana valuta se slobodno unosi i iznosi (u vrijednosti od 3.000 eura); domaca valuta do 15.000 kn. Vredniju profesionalnu i tehničku opremu treba prijaviti na granici. Psi i macke u pratnji vlasnika trebaju imati Medunarodnu svjedodžbu od službenog veterinara da je od vakcinacije protiv bjesnoće prošlo najmanje 15 dana, ali ne više od šest mjeseci. Povrat poreza stranim državljanima za robu kupljenu u iznosu vecem od 500 kuna s potvrdom obrasca "Porezni cek" (Tax cheque) kod izlaska iz zemlje.

Za više informacija: Carinska uprava Republike Hrvatske (tel 01 6102 333)

Povrat poreza za strane državljane

Turisti koji u Hrvatskoj kupe robu (osim naftnih derivata) čija vrijednost premašuje 500 Kuna po računu, mogu zatražiti povrat poreza na dodanu vrijednost ("PDV").

Prilikom kupnje, prodavač će osigurati kupcu obrazac PDV-P, koji se mora ispuniti i ovjeriti štambiljom na licu mjesta. Prilikom izlaza iz zemlje račun je potrebno ovjeriti na Hrvatskoj Carini. Povrat PDV-a u Kunama može se dobiti u roku od šest mjeseci u samoj trgovini gdje je roba kupljena (u tom se slučaju poreza vraća odmah) ili slanjem ovjerenog računa u trgovinu zajedno s brojem računa na koji će se povrat isplatiti. U ovom slučaju povrat poreza se plaća u roku od 15 dana po primitku računa.

Medicinska služba

Strani turisti ne plaćaju liječničke usluge ako je izmedu Hrvatske i zemlje iz koje dolaze potpisana konvencija o zdravstvenoj zaštiti. Troškovi zdravstvene usluge osobe koje dolaze iz zemalja s kojima nije potpisana konvencija naplaćuju se izravno od korisnika prema cjeniku. Bolnice i klinike su u svim većim gradovima, a ambulante, kao i ljekarne, u svim manjim mjestima. Za pacijente u životnoj opasnosti postoji hitan transport zrakom (helikopter) i morem (gliser).

Veterinarska služba

Hrvatska je pokrivena mrežom veterinarskih klinika i ambulanti.

Za više informacija: veterinarstvo@zg.tel.hr

Državni praznici

1. siječnja - Nova godina, 11.i 12. travnja - Uskrs i uskrsni ponedjeljak, 1. svibnja - Praznik rada, 10. lipnja - Tijelovo, 22. lipnja - Dan antifašisticke borbe, 25. lipnja - Dan državnosti, 5. kolovoza - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 15. kolovoza - Velika Gospa, 8. listopada - Dan neovisnosti, 1. studenoga - Svi sveti, 25. i 26. prosinca - božicni blagdani.

Radno vrijeme

Trgovine i trgovački centri otvoreni su od 8 do 20 sati, a subotom od 8 do 14 ili 15 sati. Manji broj trgovina zatvara izmedu 12 i 14 sati. Mnoge su trgovine otvorene i nedjeljom, posebno ljeti, a manji broj trgovina u vecim gradovima, otvorene su 24 sata na dan. Uobičajeno radno vrijeme javnih službi i firmi jest od ponedjeljka do petka od 8 i 30 do 14 i 30 sati.

Pošta i Telekomunikacije

Poštanski uredi su otvoreni od 7 do 19 sati, a subotom do 13 sati. U većim gradovima neki su poštanski uredi ljeti otvoreni do 22 sata. Poštanske marke se mogu kupiti u poštanskim uredima i na kioscima.

Javni telefoni rade isključivo s telefonskim karticama koje se mogu kupiti u poštanskim uredima, kioscima, hotelima i turističkim kompleksima.

Zaštita okoliša

Zaštita biološke raznolikosti sukladna je važećim EU propisima. More za kupanje na hrvatskom Jadranu vrlo je visoke kakvoće, a prema kriterijima EU. U slučaju nesreće ili onečišćenja mora molimo obavijestite Nacionalnu središnjicu za traganje i spašavanje na moru na telefon 9155 (besplatni telefon), koja je uključena u mrežu međunarodnih institucija iste razine.
U slučaju izvanrednog onečišćenja okoliša na kopnu obavijestite:
Državni centar za obavješćivanje na telefon 01/4814 911
Dodatne informacije o okolišu: tel: 01/6106 111 Web: www.mzopu.hr

Protupožarna zaštita

Provjerite jeste li poduzeli sve da ne nastane požar! Ne bacajte zapaljene ili zapaljive predmete u okoliš! Primijetite li požar, molimo Vas, obavijestite ostale osobe u Vašoj okolini; odmah dojavite na broj telefona - 93; do dolaska vatrogasaca pokušajte ugasiti požar, ali tako da ne ugrozite sebe i ostale! Poštujte znakove zabrane loženja vatre! Pazite da Vaša parkirana vozila ne zatvaraju vatrogasne pristupe i prilaze.

Važni telefonski brojevi

Međunarodni pozivni broj za Hrvatsku: 385
Hitna pomoć 94
Vatrogasci 93
Policija 92
Pomoć na cesti 987; 987@hak.hr (ako zovete iz inozemstva ili mobitela birajte ++3851 987)
Opće informacije 981
Informacije o mjesnim i međugradskim telefonskim brojevima 988
Informacije o međunarodnim telefonskim brojevima 902
Vremenska prognoza i stanje na cestama 060 520 520
Hrvatski autoklub (HAK) 01 4640 800; info@hak.hr

Aktualnosti

06/11

2013

Uz TN Croatia*** u mjestu Sv. Filip i Jakov kojim upravljamo od 2004. godine, novi smo upravitelji i malog hotela Laguna**** u mjestu Privlaka pored Zadra!

29/04

2006

Pustili smo u rad naše nove web stranice! Molimo za strpljenje dok stranice ne bude u potpunosti ispunjene našom ponudom.

UHPAČlan smo UHPA - Udruge hrvatskih putničkih
agencija

Kontaktirajte nas

++ 385 (0) 23 250-350
++ 385 (0) 23 251-280

info@jaderatours.hr

Apartmansko turističko naselje Croatia